Kembara Ranah Minang - Part 4 - Penginapan Danau Di Atas, Masjid Ummi, Cerita Markisa

lepas pi beberapa tempat
kami decide utk tido kat sini
penginapan danau di atas
alahan panjang
jalan imam bonjol

dah malam masa tu
confirm ada bilik kosong
kami sepakat pi makan dulu
tak la jauh mana dari rumah penginapan tu 


jujie tanya pelayan tu "nasi goreng ni macam mana"
dia jawab "ya..... .nasi digoreng"
kahkahkah 
aku makan ni sebab sejuk2 layan bakso mmg la best
lupa lak jujie ngan ina makan pe

kak izat ngan GB makan ni, somay namanya, somay kalau kat jakarta lain sket rupanya dan rasanya
dah kenyang elok la check in
jujie ngan gb duk bertapa kat dlm bilik ni
rate;  150,000 semalam tanpa air panas
aku, ina ngan kak izat kat sini
nampak tak betapa kami slim, katil ni kami kongsi bertiga

eh tipu, kami amik extra bed
rate:  200,000 + 50,000 (extra bed) dengan air panas 
bilik air
kata ada air panas
kesudahnya nak tunggu panas lambat
mandi air sejuk gak kami 
segar wei walau sejuk
bangun pagi
siap2 nak check out terus
cam biasa la 
aku mmg last selalunya
tengok amende la derang ni buat
rupanya tgk view ni
kabus sejuk
kawasan kampung yang cantik
berbukit bukau
amik gambar rumah penginapan ni kejap
ada lebih 10 bilik sebenarnya kat tingkat atas ni
ada bilik yang ada tandas kt dlm
ada yang tandas kat luar dan perlu berkongsi




jom keluar

cantik view dia
kabus tebal
campur jerebu sket





jom sarapan
sejuk wei kaki pijak lantai
menu pagi tu nasi goreng
sedap wei, licin memasing makan
GB kan spesies alien sket
so dia makan ni
kahkahkahkah
kak izat dah bersila dah
GB dah jengket kaki dah
sejukkkkkkk

selamat tinggal rumah penginapan yang buat tido aku nyenyak gila malam tadi
jom sambung perjalanan
singgah di satu spot danau di atas



masjid ummi



halllo ina

nampak tu kat ujung tu
tulah rumah penginapan milik gomen yang kami tak jadi tido tu
cantik kan lokasi dia
best kan lokasi dia
kasi zoom sket
seberang jalan masjid ummi ni ada sekolah
sekolah lembah gumanti
bleh dengar bebudak sekolah punya suara
di perkarangan parkir, ada lot2 kedai
derang beli jajan
aku tau makan jek dlm keta
sedap plak satu keropok cheese tu
sampai ke hari akhir aku cari tak jumpa
hampeh!
tiba2 nak terkencing
aku pi tandas
tepi tandas tu ada tangga turun bawah
aku turun la bawah
dasar budak degil



ada laluan pejalan kaki rupanya
ekekekekkeek tapi aku tak jalan la kat situ
gila ko

dah jom sambung perjalanan
baru jalan kejap dah brenti
nampak gerai banyak jual buah markisa
kak izat la nak beli sgt buah ni
dia suka
aku pun suka
pernah makan skali, tapi susah nak dpt, makanya tu yang aku makan sekali aje
sumbar tu tau?
sumbar = sumatera barat

ha pilih pilih
tak beli kang aku sekel



kak izat dan markisanya
dan aku pun terjebak skali beli markisa


buah labu
daun bawang dia sihat2 wei

terung belanda
bleh makan mcm tu atau dibuat jus

rupa isi dalam terung belanda 

dan ini tomato
saksikan budak tak makan sayur ni makan tomato
kahkahkah

eh muka dia steady la wei
pe tengok2
kahkahkah

Comments

  1. kahkahkahhhhhhhhhh!!
    tau tak betapa siksa nya nak menghabiskan sebijik tomat tu !!
    [ tak abis pun.. aku campak masuk lembah .. kahkahkahhhhhhhh ..]

    ReplyDelete
  2. oooo.... pengelat eyh.. makan tomato.... hahahahaa,....

    ReplyDelete
  3. Muka makan tomato kontrol baekkkkk punya!

    ReplyDelete

Post a Comment