Kembara Ranah Minang - Part 5 - Danau Di Bawah

tujuan ke sini nak melihat danau di bawah
cantiknya pemandangan
kawasan bukit bukau
kehijauan
kebun sana sini
pokok sana sini
tanah yang subur
suasana yang sejuk
apa lagi yang kita nak kecuali bersyukur dengan apa yang dikurniakan




tumpang berhenti memakir kereta di sebuah rumah penduduk situ
ada sesuatu yang menarik kami selain dari danau dibawah ini sendiri



ini tarikan utama sebaik aje kereta berhenti
bawang merah yang sedang dikeringkan 




dan akan ditanggalkan seperti yang dikumpulkan di plastik bawah tu
eh ada gak bunga ni lagi


jom pi tengok danau dibawah dengan masuk dlm kebun org
aduyaiii dah la men terjah tak mintak izin
jalan tu elok2 ye, jgn pi langgar pokok org plak
tekunnya memasing amik gambar
derang ni hebat2 ngambik gambar
aku ni asal bleh je, mode camera pun manjang automatic kakakakaka






meh la pose kat kebun sayur dengan view yang sungguh awesome ni



ko amik gambar aku, aku amik gambar ko
dah puas pecah masuk kebun org
dah puas tgk amende yang jadi tanda tanya kami sejak hari pertama, rupanya bawang benda alah tu
dan dah puas hirup udara segar
dan melihat danau dibawah bersama jerebu

jom sambung perjalanan
walau aku duk kat belakang bersama beg2 yang empuk benar
aku masih bleh lagi snap few pic
gila ko tak amik gambar
cantik wei view
tapi aku share yang tak gegar2 la ye
yang gegar2 tak yah la aku share
aku suka rumah di bentuk muka bumi begini
kalau ada homestay di area gini, nak gak aku duduk barang sehari 2

pemandangan dari kawasan tinggi turun ke kawasan rendah














sejuk ya ibu




tumpang lalu mas!

melihat cara pakcik ni berpakaian
wah syoknya suasana  sejuk kat sini
kami pun tak on aircond dlm keta
sebab fresh air kat luar dah cukup sejuk utk kami 





sawah padi
cantiknya


wah nampak sawah padi
nak je suh pa'unchu brentikan keta
tapi tak tempat yang sesuai nak brenti
tau tak di sebelah kanan jalan, bunyi air yang sangat kuat
ingatkan air longkang
tapi sangat laju dan jernih
mesti air gunung kan
rasa nak rendam kaki je wei
sebab aku duk sebelah kiri, tak de makna aku nak snap belah kanan ye






memang cantik la pemandangan kiri kanan depan belakang
tak terungkap ngan kata2
turun dari danau di bawah
pa'unchu bawak kami di laluan yang jarang pak supir bawak
seriau ngeri pun ada
sempit
bengkang bengkok
curam dan cerun
melambung2 duk dlm keta
terus perut lapar
kahkahkah
pas ni entry kami pi makan
kat makan kami makan?
jumpa kat next entry


Comments

  1. Replies
    1. oit pi update blog anda, biasa dia ni, babap kang!

      Delete
  2. Elly..macam senang jer tanam bawang tu ye...mriah balik kampong!!! banyak mende untuk di teroka!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahah nekcik, macam senang
      tapi
      tapi
      tapi
      tangan kita panas

      Delete
  3. ko duduk belakang kan masa ni!!??
    camna ko boleh ambik gambau orang orang tu banyak banyak?
    ko main hulur je eh!!??

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana de hulur
      aku rapatkan kepala aku kat kusi ina
      pastu aku snap
      kan aku suh ina bukak tingkap

      Delete
  4. sampai hari ni teringat sungai2 kecil depa yang bersih tu..best!

    nasib baik pak un'chu stop kalo tak, tak terjawab persoalan kita
    hahaha

    ReplyDelete
  5. Ngeri woh jalan sempit di tepi gaung!!!

    ReplyDelete

Post a Comment