Kembara Ranah Minang - Part 6 - Rumah Makan Salero Kampuang, Museum Kereta Api Sawahlunto, Lubang Tambang Mbah Soero

tadi
lepas melayan danau di bawah
melayan bawang
melayan kebun sayur org
melayan pemandangan dari atas turun ke bawah bukit
perut dah  lapar
perjalanan penuh liku, terhentak sana sini
confirm la lapar
jom lunch


mesti la nasi padang




jom teruskan perjalanan
perjalanan jgn cite la
jln bengkang bengkok
elok la derang semua membute
kak izat tu kalau tak membute dia pejam mata
bukan apa
kalau derang tak membute, mau mabuk kepayang seko2


kami kesini
museum kereta api 
kota sawahlunto
keretapinya dah tak jalan
hanyalah muzium sebenar2 muzium

















nak masuk museum kena  la bayar
tapi kami semua tak la masuk pun
skodeng je dari celah2 tingkap dan pintu
kota sawahlunto

sukanya aku ngan rumah2 kat bentuk muka bumi camtu


perjalanan diteruskan
pa'unchu bawak ke museum ransom, tapi kami tak turun
museum ransom, muzium yang menempatkan sejarah makanan bagai

kami terus ke sini
lubang tambang mbah soero

kat sinilah lubang batu bara
batu bara tu arang batu


harga tiket
sebelum masuk kena pakai safety boot dan helmet
gila ar safety boot dia saiz paling kecik, masih longgar ngan kaki aku
dah macam apa aku jalan dlm tu


kawasan sebelum pintu masuk ke lubang tambang mbah soero
arang batu
aku ada amik 1 as souvenier, amik dengan izin
gambaran buruh paksa yang dirantai
ni pun sama gambaran buruh paksa yang dirantai bekerja di dlm lombong arang batu
kelihatan penuh seksa

jom mulakan pengembaraan
disebabkan kelembapan aku
aku tertinggal kat belakang
kak izat dan jujie kat depan dengar info dari guide
aku, ina dan GB penyudahnya tertinggal kat belakang
tapi lepas keluar dari lubang ni, aku suh guide tu cite balik kat aku 
kahkahkah nasib la dpt org cam aku

carta merekodkan hasil batu bara




lubangnya cerun ke bawah
gelap
cahaya pun remang2 ala kadar
lembab
air titis titis
sunyi
hangat
jgn jalan sorang2 
jalan berkumpulan
mulut tu jgn lepas
adatlah ke tempat2 begini yang bukan tempat kita
habis turun tangga tu
kena belok kanan aje
ke kiri ada jalan
tapi ditutup dan dikunci
katanya hanya dibuka utk golongan paranormal dan utk ustaz2 mengaji
eh seram lak kite
tau tak, kat situlah peristiwa terjadi, seb bek tak de apa2 jadi kat aku
selepas belok kanan tu, ada satu aku miss amik gambar
bila dah jalan jauh ke depan, bleh aku ckp kat GB ngan ina, tunggu, aku nak patah balik amik gambar
yang si ina ngan GB angguk tanda setuju tunggu aku
seb bek tak de apa2 jadi sebab lepas baca update entry kat blok drsinga baru aku tau, macam2 cite dlm tu
dan barulah aku tau nape time derang dah keluar (kami bertiga dok dlm tu lagi) pa'unchu patah balik cari kitorang dan tunggu kat blakang skali sampai kami keluar
syukur tak de apa2 yang buruk terjadi


masih ada arang batunya
jauh terperosok ke bawah


laluan terakhir, lepas lubang tu kami dah tak bleh masuk
panjang lagi lubang ni
tapi yang untuk tujuan lawatan camni tak la panjang sangat laluannya






laluan untuk keluar

yes GB dan blakang tu pa'unchu adalah org terakhir yang keluar
kalau pa'unchu tak muncul lagi lama kot kami ber3 dok dlm tu
tanda kami dah masuk ke lubang tambang mbah soero
kat situ gak ada muzium dan info pasal lubang tambang mbah soero
rasanya kak izat ngan jujie je yang nek tingkat atas tu pi tgk 
aku, GB ngan ina duk bawah je rehat2, pastu aku suh guide tu cite balik pasal lubang tambang mbah soero tu sebab aku tertinggal kat blakang masa jalan dlm tu
ekekekekekkekee
so by the time aku nak pi jenjalan nek atas
jujie ngan kak izat pun dah abis tawaf kat area atas
so kali ni aku nak tiru pangai jujie la

aku share link utk cite dan gambar2 yang terpamer kat tingkat atas

kahkahkah
ya ampun korang!

untuk GB
kita pun ada gak souvenier batu bara 
kihkihkih


Comments

  1. Kira macamkakak ulang baca kisah sebab dah baca dari blog mereka lama dah. Elly aje yg tertinggal. Org business memang busy kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa cerita lebih kurang je kak, tambah perisa sana sini dan maybe gambar angle2 dan momen2 je lain hehehehhe
      biasalah kak
      saya ni kelembapan tinggi
      busy urus anak2 kak

      Delete
  2. gila kao !! hahhaaaa..
    siap patah balik!!
    aku tak tahu cerita pun!!

    aku kalau dalam mobil kat jalan kat Indonesia
    mesti kena duduk tengah
    kalau aku duduk tepi .. mabuk kepayang !
    aku tak tidor aaa!!
    aku [ kunun ] tutup mata je!!
    kahkahkahhhhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kunun ye
      kahkahkahkah

      yeeee aku patah balik
      seb bek tak de apa2

      Delete
  3. Habis tak semua lauk pauk tu? Hehhehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pun
      amik yang nak dimakan je
      sebab kang kalau amik2 tapi tak abis, takut kena sekel plak nanti

      Delete
  4. len kali jgn terkedek2 yee.. jalan sesama... hahahahaa...

    arang batu dgn benih bunga belom anto lagi kat empunya tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ishhh kita biasalah kedek2
      pasan tak, kita selalu last tinggal kat belakang
      tak pasan?

      itu benih bunga, sila semai, dah berbunga pass kat kita ye

      Delete
  5. seb baik kina tido..kalo tak tak tahulah ape nak jadi..

    tapi kan kat dalam terowong tu kina pergi sebelah kiri tu..siap pegang2 lagi pintu tu tau..seb baik takde pape

    ReplyDelete
  6. lombong arang batu....seram plak rasanya....hehehe...

    ReplyDelete
  7. Kite gaya tourist lah sgt jalan dalam tu. Takde terfikir yang pelik2. Ok gak tak baca cerita2 angker sebelum pegi tuh. Hehehe

    ReplyDelete

Post a Comment