Kembara Ranah Minang - Part 7 - Istano Basa Pagaruyung

dah puas tgk rumah gadang di saribu rumah gadang
meh tengok istano basa pagaruyung plak
lepas ni kalau tak puas2 gak tgk atop gonjol bagai
tak tau la

nagari pagaruyung
kecamatan tanjung emas
kabupaten tanah datar
provinsi sumatera barat

pintu masuk
pa'unchu belikan tiket
harga tiket kami Rp12,000 sorang



masa kami sampai byk aktiviti di perkarangan istano ni
ada kumpulan kanak2 tengah menari
syok lak tengok derang menari



tu dia 
ada maskot
mesti panas dok pakai persalinan tu kan
cuaca pun bleh tahan panas
jom masuk istano
nak masuk kena bukak kasut
masukkan dlm plastik (plastik ada yang beri nanti)
senang kang nak cari time kuar
plastik tu letak la elok2 tepi tangga
masuk la sket duit dlm tabung yang disediakan seikhlas hati

antik betul lampunya

anjuang rajo babandiang
tingkat bawah 






anjuang perak 
masih ditingkat bawah

 


material yang digunakan untuk dinding istano
dapua



kat luar istano ada aktiviti menunggang kuda kalau berminat
jom naik tingkat ke 2
aku tertarik dengan ukiran, dan material hiasan dlm istano ni
cantik dan sangat berkaler2


di tingkat 2, ada anjungan peranginan
view dari tingkat 2
nampak tak atap tu
material atap

tajam dihujungnya





naik lagi ke tingkat 3
dipanggil mahligai
rasa tinggi
kalau korang gayat ekekekekek aku gelak ajelah kat korang time nak naik


contoh gaya kontrol gayat dan kontrol lutut
awat?
gayat?
sakit lutut?
penat?
kahkahkah
ke kemabukan pinang?
puas jalan kat dalam istano
mmg cantik istanonya
aku suka ukirannya
aku suka hiasannya 
aku suka senibinanya
bila bleh aku mampu buat rumah seperti ini
tolong doa2kan utk aku korang
mana tau impian aku yang korang dok gelak2 ni bakal jadi kenyataan
(mesti korang tengah gelak kan)

kesian
kepanasan
kepenatan
masa utk rehat kejap
budak muda lagi pun
last pic sebelum beredar
hebat istano ni
ada 3 lantai (tingkat)
dan korang kira tak
ada 11 gonjong!
diluar istano ada macam2 jualan
semestinya pi beli air
haus wei
kak izat beli CD kat sini






haaa borong la kerepek tu
aku suggest korang beli kerepek kaler purple kt sini
menggunakan keledek ungu tu
sedap wei
dan kebarangkalian kerepek tu ko tak akan jumpa kat tempat len adalah sangat tinggi

macam2 jualan ada
macam2 cenderamata juga ada
tapi kami tak singgah dan beli
sebab nanti la beli aje skali kat satu tempat yang dah dicadangkan



aku kongsikan serba sedikit pasal istano basa pagaruyung ni
tapi aku kasi link, korang bleh baca sampai makan kerepek ye


nak info lebih lanjut bleh klik google sendiri
kahkahkahakah


dan aku nak jugak share few pic 
bukan aku snap la tapinya
tapi nak gak letak kat sini
sila tengok dengan tabah ye

ko kenapa GB















 dah jom balik la weiiiii

Comments

  1. aku ni bab2 jajan2 tu kalah tu...kompom aku beli setiap satu sbb aku suke try...lagi2 kalo rupe kerepek2 tu..sedap ke tak belakang kire...ehh tapi kalo ade tester wajib rase dulu pastu beli yg sedap ajek ehehehehehe

    selamat tahun baru 2016 beb...moga tahun 2016 memberi 1001 keberkatan dan rahmat pada kite sekeluarga.....amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko mmg minah kepek kan!
      selamat tahun baru lieya, moga semakin baik tahun 2016 utk ko sekeluarga

      Delete
  2. menyesal tak tapau kepek ungu tu banyak2 yang kita beli kat epot tu tak sedap mcm yang kita beli mula2 tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan ina
      kita pun nyesal!
      yang kat airport tu tak sedap sangat!

      Delete
  3. menariknye...eehhh ada boboy boy...hehehe....kerepek purple....alamak, kena kirim dengan org blk kg kt jhor nie...

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. kira bebetul
      kita dpt exactly 11 gonjong tu

      Delete

Post a Comment