Kembara Ranah Minang - Part 12 - Panorama Sungai Landia, Puncak Lawang, Danau Maninjau, Kelok 44, Kedai Nasi Pauh Piaman

pagi ni kami mahu ke danau maninjau
tapi menyaksikan danau maninjau dari puncak lawang
tak sempat untuk betul2 ke kaki tasik danau maninjau nampaknya
tak apalah

pa'unchu ikut jalan kampung
sempit jalannya
hutan kiri kanan
hijau je mata
seb bek perut dah tak meragam
kalau tak mau port tepi celah pokok aku ni
kahkahkah

menuju ke puncak lawang
jalannya jgn ckp la
bengkang bengkok
naik bukit
maklumlah mau ke puncak

otw tu pa'unchu stop kat satu tempat
untuk menghayati panorama sungai landia


ada jual cenderahati dan juga makanan dan minuman

ni tempat untuk menghayati panoramanya
bleh makan minum skali
udara segar dan sejuk
tempat pun cantik
masing2 dah cari port












wowwww sawahnya!


kat sini terkenal ngan kayu manis
so aku beli ni as a souvenier
teruskan perjalanan dan sampai dah di puncak lawang
kat sini ada gak aktiviti para gliding 


mana tasiknya?
tak nampak apa
sebab jerebu
huhuhuhu tak pelah, bukan rezeki kami nampaknya



amik gambar bunga ajelah ye



amik gambar derang
pa'unchu amik gambar

wow GB


beberapa hari lepas kami pulang ke malaysia
pa'unchu whatsapp gambar ni
baru nampak danau maninjau
cantiknya kan!
maninjau2

manin
 sebab cuaca jerebu 
tak nampak tasik
kami teruskan perjalanan menyusuri kelok 44
pokok tebu

nampak jalannya bagaimana?
jom ke kelok 44

kelok 44
kesemuanya ada 44 kelok
dari puncak lawang nak ke bawah bakal melalui 44 kelok
makin lama makin turun
makin mengecik keloknya
44, 43, 42.....
brenti di kelok 37
nampak keloknya?
bayangkan ada 44 kelok sebegini kesemuanya
best ooo drive camni
lagi2 drive keta sukan
ada bunga jugak
ada org berjualan kat tepi2 gitu
meh la kita tengok pe derang jual
kak izat kata  nak cari kayu manis panjang2 tu 
mungkin buat hiasan 
kalau nak wat stok masak, brapa tahun baru abis tu

satu lagi gambar kiriman pa'unchu melalui aplikasi whatsapp
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa cantiknya!
maninjau
dari kelok 37, kami patah balik ke bukit tinggi
seb bek ada 7 ke kelok kena tempuh, pi balik 14 kelok je
phewwwwwwwwwwwww
aku ok je
aku takut yang lagi 4 org tu
wakakkakakakakakkakaa

patah balik ke kota bukit tinggi
lunch dulu kat sini
kedai nasi pauh piaman
pa'unchu kata ikan laut best kat sini
layan je
janji kenyang, ada tenaga nak beraktiviti
dan yang penting tak sakit perut




jom makan
aku ingat masa ni aku tanya GB pasal teh telo
sebab ada member aku cadangkan untuk minum teh telo di padang

menunya


 antara makanannya
sedap wei




 dan ini teh telonya
GB order
aku pau dari GB je
sedap!
bleh cuba kalau mai
tak hanyir pun!
perut dah kenyang
mmg sedap masakan ikan laut kat sini
alhamdulillah perut makin baik
aku totally tak makan pedas dah
huhuhuhu
lepas ni kami plan nak bershopping sket sebelum balik esok
hahahhaa nantikan hasil shoppingngan kami di next entry
wakkakakakakaka
shopping la sangattttttttttttttttttt

Comments

  1. Assalamualaikum, cantik gambar-gambar terutama yang padi menguning ye berawan putih tu.

    ReplyDelete
  2. sedap sangat masakan kat kedai tu kan!!??

    ReplyDelete
  3. PENGKHIDMATAN PAKET TOUR DAN SEWA KENDERAAN UNTUK LAWATAN YANG BERBALOI DENGAN FAMILY KAT PADANG DAN BUKITTINGGI.

    Assalamualaikum Tuan/Puan.


    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Padang dan Bukittinggi, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami menyediakan PAKET TOUR UNTUK PADANG DAN BUKITTINGGI, dan juga untuk PENGKHIDMATAN KENDERAAN SAHAJA dengan harga yang sangat berpatutan dengan driver yang mesra, educated, baik hati, sopan, suka menolong dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pengkhidmatan pada pelancong dari Malaysia.

    Kami berusaha menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna dengan famili dan rakan-rakan di masa percutiannya bersama kami.

    Wassalam
    Contact person :

    1. Amsyahril
    ( Director )

    Mobile : +62 852 6300 7445 ( WhatsApp )

    2. Riko Adryansyah
    ( Tour & Transportation Manager )

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )

    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.




    ReplyDelete
  4. kat kedai ni aa kite usha cowok ensem tapi korang sorang pun taktau! hahahaah!!!

    ReplyDelete
  5. hadoiii mamat kat atas ni..
    sibuk lah.. kat mana mana ada je dia..
    kalah timkumpul bagi..


    gb
    mamat tu geng kumpulan kerja gomen tu eh???

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe... dia ingat laaaa...

      kahkahkah!!!

      Delete
  6. patut aaa GB bersopan jer makan...

    ReplyDelete
  7. patuit pun bertambah kilos nya..enak enak ye

    ReplyDelete

Post a Comment