Kembara Ranah Minang - Part 9 - Abdi Homestay, Lembah Harau, Paya Kumbuh

amaran awal
entry ni banyak sekali gambarnya
aku cuma tak bleh nak brenti dari share gambar

malam tadi sebelum tido
tak sabar nak celikkan mata
dan tunggu hari siang
sebab nak tengok apa ada di sekeliling chalet
tido malam sangat lena 
aku set jam awal
nak mandi dan
solat subuh
pastu siap2 tunggu hari terang
tgh siap2, kak izat bukak pintu chalet
terus panggil aku suh kuar
wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
cantiknya
subhanAllah
sama seperti gambar2 yang aku tengok kat google
boleh view dari balkoni chalet kami
rupanya itulah punca bunyi malam tadi
tinggi betul jatuhan airnya
menjadikan lembah ni antara yang tercantik
kak izat ajak jalan ke arah jatuhan air terjun tu
jom kak kataku



kawasan sekeliling masih lagi berembun sana sini
sejukkkkkkkkkk

jatuhan airnya
terkumpul kat atas tu
nampak ada saluran warna biru
berselirat saluran tu
saluran tu menghala ke arah chalet
dan itulah punca air utk abdi homestay
air segar dari gunung
mmg best oiiiii mandi
sejuk airnya, tapi tetap best mandi
dan noni dah pesan:
"tak payah tutup pili airnya, sebab air tu dari gunung, percuma aja"
meh tengok kawasan sekitar plak
tak banyak chaletnya
ada lebih kurang 6 kalau tak silap aku


tebal lagi kabusnya
campur sket jerebu
cantik sawah padi




ada kolam ikan
banyak telo siput


ni chalet pa'unchu
ni chalet GB ngan jujie 
yang konon2nya tak de katak
 

material utk chalet derang
bawah chalet derang ada congkak tanah ni
chalet aku, ina ngan kak izat
ada 2 tingkat
ada balkoni kat atas tu
pose sket ina


share lagi skali gambar bilik kami
belah kiri tu tangga untuk nek ke tingkat atas

tangganya
agak curam
tingkat atas
tempat makan kami pagi tu

air kami noni dah siapkan
makan time
dan nasi goreng noni masak
sedap
aku tengok pinggan memasing licin
sedap la tu
+
lapar kan kan kan
tak lupa buah markisa juga
usai makan
sambung lagi amik gambar
sebab cantik sangat tempat ni


ntah apa ajelah di snap si jujie ni
mungkinkah gambar kak izat?
atau gambar ni?


ntah apa la tak kena

aku borak ngan ina pun korang nak jadikan modal
apa kita borakkan ina?



 
ni plak dah kenapa?
kak izat:  ni pehal jujie, nape gambar camni
jujie:  ala rileks la kak izat
jujie:  meh meh selfie, confirm comel
sebab dia amik selfie reramai, kita amik gambar dia comel2
alamak nak pi bilik air
tengah buat kerja pun view cantik wei dari bilik air ni


rupa bilik air
air yang masuk kolah tu la air dari gunung
freshh ooooo
sambil wat kerja dlm bilik air, bukan view cantik aje menemani
tapi  pacat pun teman gak
pacat ni siap wat akrobatik lagi
kagum aku tengok
lepas wat kerja dlm bilik air
snap lagi gambar puas2

eh langit dah biru sket la

tiba masa utk pergi
ralat nak tinggalkan abdi homestay 
tempat yang cantik
layanan yang mesra
semuanya diblend menjadi satu
kejap sangat rasanya
memasing harap dpt stay lagi byk malam, tapi jangan harap
dah fully booked ye

kenangan ngan noni
tq so much noni dan uda iqbal
terbaek dari abdi homestay kami kira
I5
beg2 kami tinggal untuk pa'unchu bawak nanti
kami memilih utk berjalan kaki sahaja untuk sampai ke sarasah (air terjun)
pilihan yang baik untuk menghayati pemandangan dan melihat aktiviti org sini lebih dekat
org2 kat sini sangatlah peramah

snap lagi sebelum bergerak
muka budak yang sangat excited dan sangat happy

jom teruskan perjalanan









buah koko pun nak disnap

ni la signboard abdi homestay
lebih kurang 250 m masuk ke dalam
jalan lagi
pakcik tu panggil aku ngan ina
tanya dari mana
bila sebut dari malaysia
wah kemain lagi ramahnya
borak2 kejap, ckp terima kasih dan teruskan perjalanan


GB, jujie ngan kak izat jalan depan
aku ngan ina cam biasa  la 
terhegeh2 kat belakang
punca terhegeh2 sebab tetiba aku rasa ada benda lembik2 dlm kasut aku
rupa2nya ohhhh pacat yang dah kekenyangan dan parking dlm kasut aku
abis darah aku yang manis ni


 tengok 2 org ni
kejap kanan
kejap kiri

ntah sapa snap gambar aku ngan ina
seronok  borak ngan ina
masa perjalanan inilah aku kenal ina lebih dekat
ko mmg kuat gagah perkasa ina!
wah rekahan batunya
geologist suka la ni
boleh buat aktiviti rock climbing kat sini
akhirnya aku dan ina sampai kat echo point ni
echo point ni ko jerit la kuat2, suara ko bergema antara batu2an ni
dari jauh aku dan ina ingat amendalah derang buat
dah sampai echo point ni baru tau apa kerja derang
jujie suara nyaring dan kuat
jgn suh kak izat jerit
len jadinya
kahkahkah
so jujie la yang menjalankan eksperimen kat sini
abis semua nama dijeritkan kat sini
suara ko akan memantul dan bergema
dan diakhirannya
aku dan GB bakal menjerit kat sini
tapi nak jerit nama sapa?
meh kita decide sama2 GB
kita buat len  dari yang len
akhirnya kami sepakat
kami laungkan
"jujieeeeee gileeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee"
kahkahkah


wakkakakakkakak
dah settle
gema pun ada
eksperimen berjaya!
teruskan perjalanan
jumpa lagi satu homestay, lembah echo
ada swimming pool ko
tak tau la camner rupanya
tu homestaynya
tapi tak de air terjun cam  abdi homestay
sambung jalan
dia masih  lagi mendahului


sampai sini
cantik plak viewnya
sini port wajib amik gambar
view cantik gila

sambung jalan lagi
dan sampai dipenghujungnya
 
air terjun lagi
siap ada kolam buatan
bleh wat mandi manda








ada gerai jualan
bleh makan minum
cam biasa
nak gak cuba makan minum
kami makan ni
keropok tu ala opak2
letak kuah sate padang
letak cam soohoon tu
dan makan ramai2



tengok kemain
belinya idak
ni ha benda yang dibelek2 kemain tu

dlm kolam buatan, hasil jatuhan air terjun tu
bleh aje mandi
kecebur2 bebudak ni terjun 
cam best jek aku tengok
nampak  ni
kemain lagi derang
macam2 aksi




tamat kat sini
sebelum aku yang kena campak, elok aku tamatkan entry disini
abis je aktiviti kat sini, kami reramai nek keta dan menuju ke satu destinasi lagi
hari ke 3 baru sahaja bermula........



untuk fakta2 sejarah dan gambar2 bleh la pi:

cite kat link best....ada byk sejarah dan kepercayaan



Comments

  1. bestnye......tpi ada pacat ek? ok, cancel xjd pergi...hehehe...

    ReplyDelete
  2. Seronoknyeeeee... kecuali bab pacat! ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha
      tapi kan kak, pacat tu buat akrobatik hebat tau

      Delete
  3. gilee lawoo view die beb..... air plak fresh hah...mauu sejuk2 gigil2 mandi...tapi tu yg best tu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sejuk gigil2 yang tetap kecebur lagi tanpa henti
      best ooooooooooo

      Delete
  4. ko tahu tak??!
    malam tu aku ngigau!! hahhaaaaaaaaa

    sebab tu dok pasang lampu usb tu!
    kahkahkahhhhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kahkahkah
      ok dah tau cite wakakkakaka
      ko penat + x cukup tido + byk fikir kot kak

      Delete
  5. kecebur kecebur best mandi!
    walaupun takde wifi kat sini tapi ini tempat paling win sekali..

    ReplyDelete
  6. Cantiknya Elly.....mcm lukisanlah. Indonesia ni agaknya masih banyak lagi alam semulajadi yg masih terpelihara ek...

    ReplyDelete
  7. Juji memang gile. Sama macam kite kite ni jugak. Kahkahkah!!

    ReplyDelete

Post a Comment