Bromo Trip: Kenapa Bromo???????????

Kenapa???
Mengapa????

hahahaha
eh sukati aku la kan kahkahkah

sebenarnya lama dah nak ke Bromo
jatuh cinta pandang pertama barangkali masa tengok gambar keindahan gunung bromo
masa tu dah tersemat dalam hati, satu hari nanti pasti aku akan ke sana!

ajak pakwe
dia jawab:
"boleh I teman you, tapi pepagi gelap2 tu you pi la daki bromo tu...I tunggu you kat hotel jek"
apa kes dia bagi cadangan macam tu, baik tak yah ikut, wat aku tak senang hati jek nanti tinggal dia kat hotel sensorang.
misi cari geng harus diteruskan
kebetulan masa bulan may 2014, baca entry kat BLOG DR SINGA
dia pi bromo....wah makin teruja tengok gambar dia
cantik ko gambar2 dia
dok ulang2 aku layan gambar dia
pastu komen2
bgtau dia kalau nak ke bromo, aku nak ikut
eh eh dia bagi signal boleh ajak dia kalau nak pi bromo
yes!
happy bila dr singa respon komen gitu, sebab tau, kalau trip bersama agensi dr singa, tempat2 yang dia pi biasanya bukan tempat2 yang biasa dikunjungi
mesti rate!
aku dah 2 kali join trip ngan dr singa, memula ke padang, nyambung ke lombok.....alhamdulillah best!

tahun 2015
alyssa rupa2nya mempunyai keterujaan yang sama
nak ke bromo
ntah celah mana dia tau pasal bromo, aku tak pasti, maybe melalui hasil google
aku pun bagi link blog dr singa suh dia tgk
makin teruja

2016
aku kata "pi la tanya auntie izat sendiri"
dia pi tanya rupanya masa dia jumpa auntie izat
auntie izat jawab "boleh"
tanpa pengetahuan alyssa, dr singa pun discuss ngan aku bila nak pi
cuma aku bagi cadangan pi awal tahun 2017, sebab kalau ponteng sekolah awal2 tahun ok lagi berbanding di tengah dan akhir tahun, sebab tahun 2017 alyssa darjah 6, ada exam UPSR dan PSRA
akhirnya tiket air asia selamat dibeli oleh dr singa
trip ke bromo 4/3/17 - 8/3/17.....oh yes!
dr singa, aku dan alyssa!
just the 3 of us....itu yang dimaklumkan oleh dr singa
tarikh ni aku langsung tak maklumkan alyssa, cuma aku kata kat dia:
"kalau betul alyssa nak ke bromo, tahun ni alyssa ada exam UPKK kan kat sekolah agama.....alyssa score 8A, mama bawak alyssa ke bromo...mama janji!"
kemain happy muka dia....dan dijawab:
"kakak mesti dapat pergi bromo...mama tengok la nanti"

aku suka dengan semangat dia,
jauh di sudut hati aku tau dia mampu dpt 8A tu kalau dia konsisten dengan semua program dan kelas yang diaturkan...insya Allah
passport????
alyssa tak de passport kahkahkah
biar dulu isu passport tu
yang aku tau dia study betul2 dan dptkan 8A tu
exam akan berlangsung dalam bulan oktober 2016, result akan diumumkan pada bulan february 2017 dan trip ke bromo adalah pada bulan march 2017....cantik aturannya kan!

macam mana pulak kalau alyssa tak dpt 8A?????????
aku tetap akan bawak dia, sebab aku tau dia akan kerja keras untuk dpt keputusan 8A tu
dan aku nampak kerja keras dia...insyaAllah.

pada dr singa aku dah pesan:
"kita serahkan pada akak, untuk itenary dan lain2, kita follow je apa yang dirancangkan sebab kita yakin plan akak sure best dan tak akan menghampakan"

aku????
aku study sendiri tentang bromo
dan bila dapat itenary nanti dari dr singa aku akan lebih focus pada tempat2 yang akan dikunjungi,
itulah perangai aku since aku travel ngan dia
tapi percayalah
kali ni aku study awal, berbanding ngan trip2 yang sebelum ni
kahkahkah

meniti tarikh ke bromo
tiba2
ada group bromo dalam whatsapp
eh kenapa dr singa nih....whatsapp ajelah ngan aku....pesal nak buat group plak
rupanya ada penambahan geng rombongan
tambah sorang
erkkk blog dia aku tak sure linknya
welcome IYRA!

AKU?????
ok je sapa pun ahli rombongan

since that
iyra yang byk update dlm group tentang trip ke Bromo
Dr singa bz dah ngan itenari ke padang, trip dia pun few months aje before ke bromo
aku?????
tak de hal....kan dah serahkan pada dr singa bab2 ni, so kalau dia transfer pada sesapa pun pastu, aku tetap ok!
yang aku tau, mesti ke BROMO!

cuma satu!
ada satu benda yang aku tak pernah experience dan tak jangka akan ada
kihkihkih
aku?
tetap ok ngan plan tu, selepas aku suarakan kemusykilan, kekusutan, kehuruharaan otak aku
apa yang aku tak jangka????
ko tunggu la entry2 next nanti
aku cite jek nanti
ikut que la kan

January 2017
keputusan UPKK masih belom diumumkan
passport alyssa belom buat lagi
february 2017 aku bz
akhirnya ada satu hari sekolah alyssa cuti
aku decide tarikh tu alyssa kena buat passport
aku ajak dia buat passport
dia dah musykil dah kenapa
dan dia dah dpt hidu pasal trip bromo
tapi aku tetap pura2 dan mengatakan tak
aku kata passport tu persediaan aje, dpt 8A aku beli tiket terus
kahkahkah
passport dia siap, dan dengan eksyennya tayang pada aira dan aryan
saja la tu nak bakar line
sebab kalau dia ke bromo, aryan dan aira tinggal ngan papa kahkahkah
tau apa aira ckp kat alyssa?????
aira ckp:
"ko yakin ke dpt 8A????kalau tak dpt 8A, ko simpan ajelah passport tu, pastu ko tengok mama ajelah ke bromo"
wakkakakakaka longkang jugak mulut si aira
alyssa cool aje bahahahhahaha

Feb 2017
Image may contain: text
keputusan UPKK bakal diumumkan
sekolah mintak aku cari sponsor lembu seekor
nah lembu, terima kasih byk2 pada penyumbang
Image may contain: outdoor
katanya pecah rekod keputusan kali ni
pastu asyik ngusik aku kena kenduri kambing
eh eh ustaz ni
debar wei tunggu result
alhamdulillah 8A dalam genggaman
out of 312 org calon, 200 org score 8A

No automatic alt text available.
Image may contain: 9 people

Image may contain: one or more people
alyssa berada di kedudukan ke 8 terbaik di SRA Bandar Seri Putra
tahniah kakak, satu pencapaian yang terbaik mama kira
keep up the momentum for PSRA dan UPSR tahun ini
Image may contain: 1 person
bromo dah terbayang2 di mata alyssa
kemain happy melompat dia

Image may contain: 3 people

persiapan ke bromo giat dijalankan
itenary pun iyra dah pass
aku?????
jadi bendahari la utk trip ni
tetap ok.....team work kan!

alhamdulillah
persiapan smooth, cuma lazada je bongok sebab delay delivery sleeping bag
penyudahnya aku beli kt tesco aje, settle!

tahniah alyssa, mama bangga dengan usaha kakak, dengan semangat kakak
bromo trip ni hadiah istimewa dari mama, papa dan adik2
moga ianya jadi pemangkin utk kakak di masa depan
enjoy your bromo trip!

count down ke bromo telah bermula!









Comments

Post a Comment