Part 2 - Jakarta - Belitong, Danao Kaolin

sampai aje 2 jemaah yang naik MAS tu, kami pun teruskan la perjalanan
kami teruskan perjalanan mengisi perut dulu kahkahkah
sementelah flight ke belitong pun beberapa jam lagi
GB dah berjanji untuk jumpa kawan lama dia kat airport
makanya elok la tu, masa pun ada, sambil jumpa, sambil makan, sambil borak

jejaka tu nama dia Irvan, very nice guy!



kaki kami melangkah ke sini
Bakso solo
 GB order ni
 ni air favourite aku kalau ke indonesia
 menu dia gambar nampak mengancam, tapi byk menu dah abis...makanya aku order roti bakar milo ni
 dan jujie roti bakar strawberry
 mamat ni??????
tido pengsan
bom jatuh pun tak bangun2
usai berborak
tiba masa berpisah untuk kami teruskan perjalanan ke belitong

solat dulu sebelum boarding
dalam pada nak pi boarding, sempat lagi nyinggah sana sini menapau makanan
lagipun flight boleh tahan lama

aku pi merayau tapau benda alah ni
amik satu2 perasa, nanti boleh rasa kongsi2
macam2 perasa ada, durian pun ada, selamba aku tapau perisa durian bawak naik flight

dan juga tapau benda alah ni

jakarta ke belitong via sriwajaya air
seat penuh nak duduk, makanya duduk ajelah mana yang available
GB amik gambar kami, 
kami amik gambar GB

wei GB, kot ye pun gado tak sehaluan, jgn la camtu gayanya
pi la pujuk, huduh ar merajuk camtu
kakakkakakakaka
marilah mari
flight dah ready
1st time nak naik sriwijaya air



yeayyyyyyyyyyy
tak lama lepas flight berlepas
dia ZZZZZZZZZZZZZzzzzzzzz
meh la baca koran
dan akhirnya koran baca derang kahkahkah
inflight meal siap tau
kami tak makan, sebab kenyang, makanya kami tapau siap2
roti tu roti nenas, dot dot kat tengah tu la nenasnya
sedap plak rotinya
di setiap kali flight kami antara org yang terakhir keluar dari perut pesawat
akhirnya sampai di tanah belitong
GB udah2 la mintak extra roti nenas
tengok muka happy dpt roti nenas dan koran

i'm in belitong 
Bandara H. A. S. Hanandjoeddin, Tanjung Pandan
udah ada yang menanti di airport, sampai terus aje cari supir
semua itenary, belanja dll GB yang urus, aku follow je, sebab aku percaya dengan itenary yang akan GB buat
ko nampak peta minda dia tu kahkahkah
ko mampu buat camtu
dia aje tau mampu, pastu dia sorang je faham
destinasi pertama kami 
danau kaolin
luas mata memandang, warna biru yang sangat cantik, pasirnya halus berwarna putih
warna dataran yang putih bersih dan airnya biru menyala, bukan berasal dari kawah gunung berapi, tetapi terbentuk dari kesan pertambangan Kaolin.
KAOLIN = sejenis mineral sebagai bahan industri seperti kosmetik, kertas, makanan dan pasta gigi.  Digemari kerana sifatnya yang halus, putih dan kuat.
boleh ambil gambar dari atas je, tak boleh turun sampai ke bawah, dah ada tanda amaran
diri kat tepi pun kena hati2, sebab tanahnya tanah pasir
cuaca panas, menjadikan warna biru tu makin cantik


teka mana satu aku?

dari danau kaolin, kami terus menuju ke hotel tempat kami akan bermalam utk malam ini, sambil mengejar sunset petang tu
sesungguhnya sunset petang tu sangat cantik, warna oren yang betul2 oren dan matahari bulat penuh
jenuh cari jalan ke pantai dari hotel, tapi disebabkan masa membataskan (maghrib), lagipun fattah kan budak kecik, jadi kita jaga sikit adab sopan dan pantang larang orang-orang tua
nasib ko comel fattah dan auntie boleh buli ko 24 jam!

dah sampai tempat penginapan untuk malam ni dan malam esok
jom keluar kita tinggal GB settle duit bayaran kereta macam biasa!
inilah sunset yang petang tu yang cantik 
sesungguhnya aku tak tau mana gambar hari pertama dan pagi separuh hari kedua hilang......aku suspect masa transfer dari camera ke dropbox, transfer tak habis sepenuhnya tapi aku dah buat macam-macam 
so entry pasni aku redha ajelah dengan gambar2 yang ada
apa tandanya????
dia suh mai  lagi!


Comments

  1. ade tu.. menyorok๐Ÿค“.. bila nak pegi lg.. hehehehe..

    ReplyDelete
  2. Tlg email sume gambo kite termasuk la gambo tgh tido tuh. Hahaha!!!

    Belitung lagi? I is oke jaahhhhh!!! ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

    ReplyDelete
  3. hahahhaahhahh sempoi je ha entry dia ....
    best pulak ...err...jom ripit

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom2.. kita apply surat naik rumah api siap2.. !!!

      Delete

Post a Comment